Skip to main content

Zo onderhoud je jouw nieuwe tegelvloer

 

Als je een mooie vloer hebt gelegd, wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze er altijd netjes uitziet. Het goed onderhouden van je vloer is dan essentieel. Goed onderhouden klinkt echter makkelijker dan het eigenlijk is, want hoe onderhoud je vloertegels het beste? In deze blog bespreken we verschillende soorten vloertegels en de beste manieren waarop je deze specifieke tegelsoort kunt onderhouden.

 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn een populaire keuze voor vloeren in badkamers, keukens en andere woonruimtes. Deze tegels zijn duurzaam, makkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Dat ze een populaire keuze zijn, is niet voor niets. Het onderhoud van keramische tegels is namelijk relatief eenvoudig.

Allereerst is het belangrijk om de vloer regelmatig te stofzuigen of te vegen. Op die manier voorkom je dat er vuil en stof op de tegels blijft liggen. Vervolgens kun je de vloer dweilen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de tegels beschadigen.

Als er hardnekkige vlekken op de tegels zitten, kun je deze verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel voor keramische tegels. Test dit middel altijd eerst op een klein stukje van de vloer om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

 

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels, zoals marmer, graniet en leisteen, hebben een unieke en moderne uitstraling en worden daarom veel gekozen als vloerbekleding. Deze tegels zijn echter ook gevoeliger voor krassen en beschadigingen dan keramische tegels. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het onderhoud.

Stofzuig of veeg de vloer regelmatig om te voorkomen dat vuil en stof zich ophopen. Gebruik vervolgens een zachte dweil en warm water om de vloer schoon te maken. Als er vlekken op de tegels zitten, kun je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor natuursteen. Test ook hier het reinigingsmiddel altijd eerst op een klein stukje van de vloer om schade te voorkomen. Vermijd in ieder geval ten alle tijden agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen je vloer ernstig beschadigen.

Vloertegels divers

PVC tegels

PVC tegels zijn duurzaam, gemakkelijk te installeren en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Deze tegels zijn ook relatief eenvoudig te onderhouden.

Regelmatig stofzuigen zorgt er bij PVC tegels al voor dat je er niet veel naar hoeft om te kijken. Houd je dit goed bij, dan hoef je de vloer slechts periodiek te dweilen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Kies bij voorkeur voor een reinigingsmiddel dat speciaal voor pvc vloeren gemaakt is, dan weet je zeker dat de vloer vlekvrij en in een goede staat blijft.

Slabs

Slabs, ook wel grootformaat tegels genoemd, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt doordat deze tegels een moderne uitstraling hebben en de ruimte optisch vergroten. Slabs zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en kunnen dankzij de afname van hen het aantal voegen eenvoudig onderhouden worden.

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, dien je rekening te houden met de hierboven genoemde instructies per tegelsoort. Regelmatig stofzuigen en periodiek goed dweilen vormen hierin de basis. 

Vloer tegels Roermond

Tips voor algemeen vloertegel onderhoud

Ongeacht welke soort vloertegels je hebt, er zijn een aantal algemene tips voor onderhoud die je kunt volgen:

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de tegels beschadigen.
  • Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, zoals schuurpapier of staalwol, deze kunnen krassen op de tegels veroorzaken.
  • Laat geen water op de tegels staan, droog de vloer na het dweilen altijd af met een droge doek.
  • Gebruik geen bleekmiddel of ammoniak, deze middelen kunnen de voegen aantasten.
  • Reinig de voegen regelmatig met een voegenreiniger om schimmel en vuil te voorkomen.

Is jouw vloer ondanks je goede inspanningen aan vervanging toe? Of wil je met de bovenstaande tips in je achterhoofd een nieuwe vloer aanschaffen? Kom dan langs in onze showroom in Roermond. Onze specialisten helpen je graag verder. Vraag hier vrijblijvend een afspraak aan

De laatste tegeltrends in levende lijve beleven?

Kom dan langs in onze 2.000m² grote showroom in Roermond en dompel je onder in de verschillende geëtaleerde woonstijlen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak met een van onze specialisten.

Plan een afspraak >

Blogs

Industriële badkamer
Badkamers

Alles wat je moet weten over badkamer wastafels

Alles wat je moet weten over badkamer wastafels Wastafels zijn een essentieel onderdeel van elke…
Industriële badkamer badkuip
Badkamers
De laatste douche en bad trends
Landelijke badkamer ruit
Tegels
Zo maak jij jouw badkamertegels stralend schoon